Värmeverket i Strängnäs ska inte säljas !

Försäljningen är en ideologisk fråga för oss socialdemokrater. Frågan är vad den moderatledda kommunstyrelsens ordf. Högfeldt funderar på då han driver en fråga som går stick i stäv med koalitionspartnern Socialdemokraternas ideologi då det gäller försäljning av kommunala intressen som enligt moderat ideologi ska finnas i privat ägo. Hela processen går under en hemligstämpel. Insynen från kommunens medborgare är minimal lika som vi politiker inte heller får vetskap om vad som pågår. Ser man även till hur Sevab och bolagets styrelse får insyn i avknoppningen av bolaget samtidigt som man ska sköta bolaget enligt ägardirektiven ställer detta frågetecken som borde rätas ut så allt om en ev. försäljning kommer fram i ljuset.

Resultatet vid en försäljning kommer att bli lika med noll. Processen med konsulter och utredningen av avvecklingen går på över 10 miljoner. Den politiska processen går vidare. En process som borde stoppas. En försäljning av värmerörelsen i Strängnäs är en förlust för medborgaren både vid en försäljning till privata intressen och in i framtiden. I kommuner som sålt ut värmeverken visar detta på att kommuninnevånare i alla de flest fall förlorat på affären. Vinnaren är de privata bolagen på bekostnad av kommunens innevånare som får betala de prisökningar som sedan kommer till dem som ett brev på posten.

Skuldbördan är motiveringen till en försäljning av värmeverket enligt Jakob Högfeldt. Detta anser jag inte är med sanningen överensstämmande. SEVAB har en skuldbörda. Det är en allmän sanning. Större kommer skuldbördan att bli. Men det är inte värmeverket som bär SEVABs skulder. Det är VA kollektivet som drar stora skulder till bolaget. Detta pga. av man måste bygga ut VA därför att kommunen expanderar med fler innevånare och med detta tillhörande bostäder. Dessutom är avloppsnätet gammalt och måste byggas ut. Reningsverken måste lyftas upp och utvecklas i takt med kraven som kommer då det gäller miljön mm. Det är här investeringbehoven är stora. Det är här skulderna finns som belastar Energibolaget SEVAB. Värmeverkets skulder är en droppe i havet samtidigt som fjärrvärmen är en investering in i framtiden. Detta vet säkerligen Kommunalrådet Högfeldt om. Är det därför han vill avveckla värmeverket kan jag undra. Vinster på kommunala verksamheter är den Moderata slogan. Tydligen är det samma då det gäller att avknoppa värmeverket i Strängnäs till marknadens fromma.

 Ingen gör en affär om man inte kan göra en vinst. Vinsten kommer att hamna i privat fickor lika i Strängnäs som det varit fallet i kommuner där man sålt ut kommunala bolag. Så blir det även i Strängnäs. Vi socialdemokrater ska inte och kan inte gå med på att lura väljarna. Vår övertygelse ska vara att värna skattebetalarnas väl och ve. Inte att sälja ut vad de idag har och vad de i framtiden kan vinna på att ha värmeverket kvar. Om värmeverket får majoritet för en ev. försäljning måste vi socialdemokrater välja om vi ska sitta kvar i en majoritet som väljer att sälja ut sig själva. Om så sker ska vi lämna vårt samarbete med Moderaterna och gå i opposition. Vi socialdemokrater ska fortsätta vara de socialdemokrater vi är och inte gå i ledband för en moderat ideologi vi alltid har slagit emot och som vi måste välja väg för då det gäller att avveckla värmeverket i Strängnäs till privata intressen.

Dela: 

2 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.