• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

Energibolaget SEVAB ska inte avknoppas !

avKrister Lumme

jan 31, 2021

Många frågeställningar finns då det gäller ev. avknoppning av energibolaget SEVAB. Frågan är vem och vilka som ska tjäna på affären. Oavsett vad som kommer att hända är det alltid konsumenten som får betala. Skillnaden är dock den att under kommunal ägo kan man kontrollera att vinster som genereras går tillbaka till kommuninnevånaren. Kommunal verksamhet ska inte bedrivas med vinstintresse. Privat ägo är alltid det motsatta för skattebetalaren / kommuninnevånaren.

Det moderata systemskiftet skenar vidare på högerpopulistisk nivå. Nu rentvår man fascisterna i Sverigedemokraterna för att fortsätta med att sälja ut Sverige om man kommer till makten med dem som vågmästare. Frågan är vad Socialdemokraterna i Strängas kommer att välja. Som socialdemokratisk politiker kommer jag inte att ställa mig bakom en försäljning av värmerörelsen inom SEVAB då detta ska beslutas i Fullmäktige. Mitt värde som politiker är att se långsiktigt på den politik jag väljer ställa mig bakom samtidigt som jag även vill att medborgaren i Strängnäs när det gäller värmeverket kan välja väg in ett miljötänkande som inte har vinstintresset främst.

Strängnäs kommun har ingen miljöpolicy som imponerar. Ser man till vad som händer är det främst vad som generar pengar där vinster kommer i första hand. Som exempel är parkeringsivern i att tjäna pengar och därmed avgiftsbelägga kommunala parkeringar. Förmodligen har man inte diskuterat miljökonsekvenser av att de som kunde parkera bilen på våra tågstationer väljer att ta bilen till sitt arbete. Något annat kan inte ses då man tar kortsiktiga beslut som fullständigt kör över miljötänkandet. Att underlätta för medborgarna att de kan ställa sin bil så att både parkerings kaos och annat undviks visar på att vinstintresset ligger före miljö tänket.

När frågan om att börja ta betalt för att parkera i det offentliga Strängnäs var jag med och avslog beslutet för ett antal år sedan då jag fanns som ledamot i nämnden som beslutar om dessa frågor. Motiveringen var att vi inte skulle tjäna pengar på bilismen. Vi skulle värna miljön tillsammans i stället för att inte öka bilkörningen. Idag har detta ställts åt sidan då man ser mera på att tjäna pengar på kommuninnevånaren än att se till nyttan och konsekvenser.  

Som socialdemokrat känner jag att vi idag väljer att rösta för kapitalet i stället för att se vad vi kan göra och underlätta i det dagliga livet för kommunens innevånare. Frågan är var vi hamnar då det gäller värmerörelsen. Kortsiktig vinst kommer det att bli vid en försäljning då privata intressen kommer att ställa kostnader mot miljön samtidigt som kommunen kommer att få fortsätta och dras med skulder man gick in i då man etablerade värmerörelsen. Låneskulden som belastar kommunen är inte värmerörelsen vilket tydligt framkommer av dem som ser försäljning främst. Det är kostanderan i VA kollektivet som bär skuldbördan och som inte går att privatisera som det gör när det gäller värmerörelsen.

Värmerörelsens vinst är på sikt en vinst för kommunens innevånare då det gäller miljön, och att kommuninnevånaren kan välja och erhålla värme till sina bostäder utan vinstintresse från privata kapitalbolag. SEVAB ska inte avknoppas!

Insändare i Eskilstuna Kuriren

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.