• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

Värmeverket i Strängnäs ska inte säljas !

avKrister Lumme

okt 10, 2020

Bra debattinlägg här i Eskilstuna Kuriren om värmerörelsens försäljning i Strängnäs. Debattören lägger ut en sanning som borde gå hem hos de flesta politiker i kommunen. Att vi som socialdemokrater skulle vara med och besluta om en försäljning är som om vi skulle sälja smöret innan vi mjölkat kon. Allt visar på hur den moderata ideologin lyser igenom argumenten om att sälja för att börja bygga för idrott och rekreation. Argumenten från kommunstyrelsens moderate ledare visar på i grunden att allt kommunalt eller vad de månde vara som är under offentlig ägar hatt ska säljas för att sedan generera vinster till det privata ägandet.

 Att sälja värmeverket är att dra undan möjligheten för medborgarna att i framtiden erhålla miljövänlig energi in till de egna hemmen. Skulle en försäljning ske sätts priset för värme av vinstdrivande företag samtidigt som miljötänkandet kommer i andra hand framför vinstbegäret. Att någon skulle köpa värmeverket för att gynna miljön är en skröna lika som kommunstyrelsens ordförande Högfeldts argument om att gynna idrotten i kommunen. Mera rätt skiner den Moderata ideologin som solen gör vid vackert väder när Högfeldt vädrar argumenten. Sanningen är värre. När molnen tätnar får medborgarna i kommunen betala då vinstbegäret ställs i första rummet.

Värmeverket ska inte säljas. Detta är min fasta vetskap som socialdemokratisk politiker. Min ideologi finns tillgänglig för de mindre bemedlade i samhället. Om den Moderata ledningen väljer att driva en försäljning till sista raden måste vi socialdemokrater fundera på att eventuellt ta ställning för att lämna samarbetet vi har idag och som jag vill påstå har och fungerar utmärkt bra. Vad som är och har varit är att Strängnäs kommun under lång tid varit en borgerlig kommun. Borgerligheten har styrt kommunen till stora delar under många mandatperioder där Socialdemokraterna valt att gå in i ett samarbete och därigenom förhindra utförsäljning av kommunen. Samarbetet med Moderaterna har varit och är ett bra samarbete på många sätt där kommunen har gått igenom en ekonomisk kris som alla kommuner gjort i landet. Klokt har vi funnits med och styrt kommunen. Analytiskt borde detta fortsätta för medborgarnas bästa.

Avyttringen av värmerörelsen är ännu i sin linda. En utredning pågår om en ev. försäljning. Utredningen är ännu inte klar. Förhoppningsvis visar utredningen att någon vinst för kommunen finns inte att hämta då värmeverket ännu inte har generat de vinster de ska göra på sikt. Ännu är investeringarna i värmeverket kvar innan värmeverket ger kronor och ören tillbaka till medborgaren. Fram till idag har innevånaren erhållit obetalbara miljövinster som på sikt kommer att vara den största vinsten för befolkningen. En försäljning av värmeverket är en förlust. Om en försäljning sker vilket kallas avknoppning av kommunen måste vi Socialdemokraterna omedelbart lägga vårt veto och därmed lämna samarbetet vi har med Moderaterna. Detta för att markera att vår ideologi utgår att verka för innevånarnas bästa. Inte att vinstdrivande företag genererar vinster på deras bekostnad.

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.