Den stora frågan i Sverige idag heter INTEGRATION.

 I dagarna fick vi läsa i Eskilstuna kuriren hur socialdemokraterna tillsammans med den hädangångna alliansen vänner förespråkade segregation på ett sätt som jag ser som ytterst märkligt. Boendet idag är en stor orättvisa på många håll där försörjningsstödet sätter priset på var många ska bo.

Den stora frågan i Sverige idag heter INTEGRATION. Vad bidrar till god integration? Ett svar bland flera är: EN STÄRKT PRIVAT ÄGANDERÄTT.  

Med en ny egnahemsrörelse i Sverige stärks stabiliteten i det svenska samhället. Fler bör få chansen att äga sitt eget hus. Utred möjligheterna för en ny egnahemsrörelse! Och var de nya villastäderna skulle ligga.

Hur bidrar man till stärkt äganderätt i dagens Sverige?

Ett sätt är att göra det möjligt för var och en som önskar att äga sin bostad. Fler måste få chansen att äga sitt eget hus. Fler villor med egen tomt. Inte minst de som invandrat till Sverige. Mer rättvist boende.

Hyreslägenheter är en bristvara på grund av höga bostadspriser som höjer hyrorna till belopp en vanlig arbetare inte har råd att betala. Avdragsrätt finns inte för hyresgästen som kunde subventionera boendet vilket är en stor orättvisa idag. Att hyra sin bostad är att betala höga hyror. Egnahemsboendet skulle kunna skapa ett mer rättvist boende.

En gång i tiden hade Sverige sin egnahemsrörelse. Människor fick då chansen att etablera sig som husägare. Chansen att köpa 1000 kvadratmeter mark  och där bygga sitt eget hus. Etablera en ny egnahemsrörelse i Sverige. Om så sker ökar stabiliteten i samhället.

Men var finns marken? Ta Stockholms  län som ett exempel. I Stockholms län är sannolikt intresset påfallande stort för att bo i eget hus med egen täppa. Utbudet är dock inte stort. Nyligen presenterades statistik över de mest tätbefolkade kommunerna i landet.

De fem främsta kommuner i gruppen var:

1. Sundbyberg

2. Stockholm

3. Solna

4. Malmö

5. Lidingö

Sundbyberg, Stockholm och Solna Lidingö överraskar med en femteplats. Att priserna på villor tillhör de högsta i Stockholms län och inte minst Lidingö  är därför inte så förvånande. Utbud och efterfrågan styr priset.

Mitt förslag är. Utred möjligheten för var i Stockholm eller i Eskilstuna samt över hela landet där nya villastäder kan ligga. Utred möjligheterna för en ny egnahemsrörelse.

Krister Lumme.

Nämndeman / fritidspolitiker / Författare (s) i Mariefred

Denna artikel kan även läsas i Tidningen Byggaren.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.