Strängnäs kommun ska inte privatiseras.

Under många år har Strängnäs varit undantagna privatiseringar med tydliga vinster i välfärden. Nu är det omtag som gäller från borgerligheten. Nu kallar man vinster i välfärden för utmaningsrätt.

För inte så länge sedan experimenterat med att privatisera äldrevården. För tio år sedan då det nybyggda  Hammargården togs i bruk i Mariefred utmanade man i sanning äldrevården ordentligt. En privat entreprenör ivrigt påhejade av Moderaterna  använde man redan då den sk utmaningsrätten med att man monterade ned vården. Det första man gjorde var att minska personalen. Vårdbolaget tog bort och avskaffade terapivården och allt med innehåll om välbefinnandet där mm. Sjukskrivningarna ökade bland personalen. Enhetschefen hade varje månad möte där hon presenterade vinster bolaget gjorde tillsammans med alla neddragningar de administrerade. Allt med innehållet i att avtalet med kommunen även var så lågt att de till slut begärde mer pengar för att överhuvudtaget kunna bedriva en anständig vård av det då vinstdrivande vårdbolaget Carema.

Vi socialdemokrater protesterade högt och tydligt över hur den privata entreprenören utförde sitt uppdrag. Vi krävde att entreprenören skulle ifrågasättas. När avtalet gick ut efter fyra års vinstbegär av vårdbolaget krävde vi att då anbud om Hammargårdens drift skulle upp till nytt beslut krävde vi att kommunen skulle lägga eget anbud. Så skedde vilket visade sig att kommunens förslag till drift av Hammargården var både billigare och mer vård preciserat än att generar vinster som inte gick till vården placerades i privata fickor. Kommunen tog därmed över driften vilket fortfarande gäller. Vi har med egna ögon kunnat se och hur man på ett tydligt sätt inom vårdbolagen driver företagen med vinster som skattebetalaren får betala där vården uteblir till de vårdbehövande. Utmaningsrätt är ett nytt sätt att privatisera. Vi socialdemokrater har sagt att vi inte vill ha vinster i välfärden som går in i privata fickor. Därmed säger jag nej till en utmaningsrätt som är ett kamouflerat ord för privatisering med att genera vinster på skattebetalarnas bekostnad.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.