• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

Var finns trovärdigheten?

avKrister Lumme

aug 14, 2019

Skrev lite om hur jag ser vart vi socialdemokrater idag är på väg. Vi vandrar mycket på den högra sidan idag i stället för att finnas mer på den vänstra. Vad jag vill hävda är att vi socialdemokrater på många sätt tappar vår trovärdighet då vi inte visar vår politik som vi har och som vi borde mer framföra. På många sätt har vi målat in oss i ett hörn bakom den blåa väggen.

Ser man till hur vi ute i kommunerna försöker bedriva politik gör vi det i många kommuner tillsammans med borgerliga partier där vi ofta och mycket hamnar inne i låsningar som vi inte kommer ur. Kort sagt kan vi inte föra vår politik därför att vi har avtal med Moderaterna främst på många hålla som vi ska hålla oss tll för att inte hamna utanför majoritets staketet.

Detta faktum gör att socialdemokratisk politik måste kompromissas fram med att göra upp med borgerliga partier. Samma händer i regeringen där vi socialdemokrater sitter fast i avtal med Centern och Liberalerna med att bedriva borgerlig politik och som vi inte kan göra mycket åt. Alternativet är valet att gå i opposition lika som det är ute i kommunerna. Detta faktum gör att vi socialdemokrater inte lyfter i opinionen och kommer så att inte göra om vi inte mer visar att vad vi säger vill vi och ska vi göra.

I mitt förra inlägg här skev jag om hur man som exempel i både Eskilstuna och i Katrineholm bedriver en politik som jag kallar för att var populistisk samtidig som jag även anser att deras sätt att bedriva  politik är en plakatpolitik som inte visar någon trovärdighet på många sätt. Exempelvis är förbudet om tiggeri båda kommunerna framtaget av socialdemokratiska politiker. Allt är ett bedrövligt sätt att förbjuda något som mest är motbjudande samtidigt som det är en realitet att människor är fattiga. Man kan aldrig förbjuda fattigdom. Man bekämpar fattigdom med realpolitik. Inte att visa samma populism som SD gör för att få empati för den skrämmande politik de bedriver. Man borde skämmas där man sitter i egen väl förmåga år ut och år in i maktens centrum. Makt fördummar. Makt gör att man tappar verkligheten där man sitter på en piedestal mandatperiod. Historiskt har det alltid varit så att då man tappar sin ideologiska förmåga sitter man och vakar sitt eget där man till sist tror sig vara oumbärliga. Till sist ramlar man av piedestalen då väljarna genomskådar hur verkligheten är. När detta händer anser jag att har man tappat konceptet. Då ska man gå i opposition och visa var man står i stället för att mygla fram populismens politik.

 Jag påstår härmed än en gång att vi socialdemokrater idag tappar vår trovärdighet. Samma är det då vi socialdemokrater säger att vi inte ska ha  eller använda oss av vinster i välfärden. Centralt visade vi socialdemokrater med att i riksdagen lägga fram en proposition om detta trotts att vi visste att vi skulle förlora mot borgerliga röster i riksdagen. Så blev det. Och så är det idag. Vi vill inte ha vinster i välfärden. Trots detta sitter socialdemokratiska politiker ute i våra kommuner tillsammans med borgerliga partier och genomför privatiseringar i både skola och omsorg utan att höja en min eller heller säga att vi inte vill men ändå gör vi detta. Här krackelerar trovärdigheten på ett markant sätt. Att socialdemokratiska politiker ute i kommunerna inte begriper eller heller förstår att väljaren ser vad som pågår är för mig som socialdemokrat ytterst skamligt. Vi kan inte säga en sak på ett ställe och sedan göra tvärt om på ett annat håll. Om de politiker som finns ute i kommunerna runt om i landet inte förstår detta kommer de att förstå ännu mer vid nästa val. Väljaren är inte tomma och dumma i skallen. De ser vad som händer och vad vi socialdemokrater gör. Det är här vi har svårigheter med att höja oss i opinionen. Gör vi inte snart tvärt om hamnar vi ännu längre ned i opinionen. Väljarna röstar på dem de kan lita på. Inte på dem som vänder kappan efter vinden vilket vi socialdemokrater gör där vi sitter tillsammans med borgerligheten och privatiserar, höjer avgifter, förbjuder tiggeri  mm.

Vi har politiken. Politik är att vilja sade Palme. Kan vi inte nå makten med egen kraft ska vi inte sälja vänsterpolitik till förmån för högerpolitik. Jag har sagt detta förut. Säger detta en gång till. Visar vi inte vår politik mer än vad vi gör idag är vi verkligt illa ute…

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.