• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

Varför vill man vara politiker?

avKrister Lumme

nov 7, 2020

Politik är att vilja myntade Olof Palme. Frågan jag ställer mig är var finns den egentliga viljan hos de som företräder politiken, oavsett om det gäller demokrati eller diktatur. Vad är det som sker när en människa skaffar sig makten i att bestämma över andra. Vad är det som sker i deras tankar innan de når makten att ställa dagordningen för medborgaren. Är det för dem de företräder, eller är det för dem själva kan jag undra i mina funderingar då jag själv är politiker.

Under många år har jag funnits med i politiken. Analytiskt finns jag ännu med i kön. I min roll som politiker kan jag med sanning säga att jag inte finns där för att skaffa mig vare sig makt eller position i samhället. Att jag finns i politiken har andra orsaker med sig bagaget med innehåll om att jag såg skillnader om och hur människan rangordnade sig efter vad man har i plånboken vid min uppväxt där jag sedan skulle ta mig vidare ut i livet. Detta engagerade mig tillsammans med en uppväxt där jag upplevde hur mitt eget värde som människa släpades i smutsen. Jag ville ha med ett ord i laget. Vad jag brukar säga är att då jag var liten fick jag inte säga något överhuvudtaget. Nu begär jag ordet där jag vill säga. Jag kunde se och erfara att jag kunde förändra. Därmed kunde jag se skillnader. Själv har jag aldrig varit motiverad i att göra en politisk karriär.

Efter att ha varit aktiv inom politiken i snart trettio år ser jag och vet jag hur den politiska kvarnen mal. Där finns jag fortfarande samtidigt som jag känner mig stolt över att jag håller mitt självförtroende intakt. Vad jag kan tycka och se är att de som sitter centralt i maktens korridorer allt mer vaktar sitt eget samtidigt som de säljer och kliar varandra på ryggen för att erhålla empati mot varandra. Detta för att fortsätta erhålla makt och ersättning för uppdraget så länge det går. Vad jag säger är att detta inte gäller alla. Visst finns det de som vill förändra utan att ta för sig själva. Erfarenhetsmässigt har jag sett och vet vad som händer då ett val ersätter dem som vill sitta ett tag till men som ofta och mycket känner sig putt då man inom partiet vill ha en nyordning. Konfrontation och ovänskap blir följden av att man inte mer fick sitta kvar vid maktens tinnar. Ser man till hur det är idag och då i synnerhet när det gäller USA och deras val av president finns likheten att skåda. Där i ett större format med makthavaren Trump som kan han liknas vid en clown som är naken. Ush, sa han som såg eländets elände breda ut sig över landet tillsammans med en man som mest tror på sig själv och skiter i andra…

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.