• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

För 100 år sedan…

avKrister Lumme

maj 31, 2020

Den 31 maj 1920 – med Ålands kamp för återförening med Sverige nu på sitt tredje år – uppvaktar dåvarande Ålands landsting Sveriges konung och regering med en vädjan om stöd för återföreningen.Uppvaktningen, liksom konungens, regeringens samt riksdagspartiernas svar till ålänningarna, hade, i hemlighet för allmänheten, förberetts under månaden och arrangerades i samarbete med den socialdemokratiska svenska regeringen och övriga riksdagspartier.Ålänningarna erhåller igen oreserverat stöd av alla nämnda parter, konungen, statsminister Hjalmar Branting för regeringen, samt alla riksdagspartier, som i väl förberedda uttalanden uttryckte sin anslutning till ålänningarnas krav på rätten att få hålla folkomröstning om sin framtida nationella tillhörighet.

Ålänningens sång…

Denna politiska och nationella manifestation – mycket uppmärksammad i media och runt vilken man lätt kunde skriva en hel bok – fick betydelsefulla konsekvenser för den s.k. Ålandsfrågans fortsatta utveckling samt för relationerna mellan Sverige och Finland.Vid samma besök i Stockholm, i ett hemligt möte med Sveriges regering, förklarar åländska företrädare att de är beredda att ta tillfånga och avväpna de finska trupper som sedan maj 1918 har hållit Åland i militär besittning.Nu önskar ålänningarna besked om Sverige vore villigt att ge ålänningarna militärt stöd vid de militära motåtgärder som ålänningarna i sådant fall befarade från Finland.Sverige avråder dock ålänningarna från de aviserade aktionerna och förespråkar istället fortsatta förhandlingar med Finland.Inom en vecka efter den åländska uppvaktningen, häktas och bortförs två av de ledande åländska företrädarna, Julius Sundblom och Carl Björkman, av finländska myndigheter.

De kommer i slutet av sommaren att dömas för förberedelse till förräderi av Finland.Också för den ledande åländske företrädaren Johannes Eriksson, utfärdas häktningsorder, men eftersom han vid tillfället befinner sig Stockholm, undgår han förräderiprocessen.Till följd av dessa finländska åtgärder kallar Sverige hem sin minister i Helsingfors.För första gången i modern tid befaras och diskuteras nu seriöst risken för eventuella krigsåtgärder mellan två nordiska länder, Sverige och Finland.Svenska generalstaben upprättar nya planer dispositioner av svenska trupper under rubriken ”Krigsfall Finland”.På grund av ovannämnda tillspetsning av Ålandsfrågan, driver Sverige diplomatisk på att Ålandsfrågan ska upptas och behandlas av det nyinrättade Nationernas Förbund. England tar intryck och framställer formellt en begäran till Nationernas Förbund att Ålandsfrågan ska behandlas av förbundet.Nationernas Förbund godtar Englands begäran och inleder sin första behandling av Ålandsfrågan samtidigt som hovrätten i Åbo inleder sin förräderiprocess mot de två häktade åländska ledarna.Ålandsfrågan har således härmed lyfts upp till en ny och internationell nivå.

Läs Här : Hur Ålands självständighet kom till…

På bilden ses det åländska landstinget, med företrädare från alla Ålands kommuner, på gården till Stockholms slott. Troligen är fotot taget strax efter uppvaktningen av konungen mitt på dagen den 31 maj 1920.

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.