Vem är Krister Lumme?

 Jag föddes på Åland år 1946 i augusti månad. De första fyra åren som barn var en lycklig barndom. Mycket har jag berättat i min bok ”Guds Lilla Barnaskara” om mina första år där jag vid fyra års ålder hamnade på barnhem när mina föräldrar skilde sig och jag blev ensam med min fader som var sjöman. Hur myndigheterna då kunde lämna ett fyraårigt barn till en sjöman är idag för mig en gåta. Någon annan utväg fanns inte än att jag skulle tillbringa min uppväxt hos andra människor då far var ute på havet. När min han sedan blev sjuk stundade en permanent barnhemsvistelse i uppväxt då min moder i Sverige inte kunde ta mig dit då mina bröders styvfader vägra ta hand om ett barn till. Min barnhemsuppväxt har jag dokumenterat. Alla som vill veta mera kan på denna hemsida beställa mina böcker på nätbokhandeln Adlibris med fler. Hur man kan köpa mina böcker och kan läsa dem finns här i menyerna på min hemsida

Vid femton års ålder lämnade jag barnhemmet på Åland och förenades åter till mina bröder och moder i Sverige. Brödraskapet och moderskänslor hade då ätits upp utav vistelsen på barnhemmet. I Sverige vantrivdes jag och reste därför tillbaka till Åland där jag sedan mönstrade på till sjöss. Sjömanslivet blev ett sätt att leva. Efter tjugo år som sjöman gick jag i land och blev Fastighetsskötare/tekniker och även Brandman på deltid vilket jag idag har arbetat med i 25 år.  

Under mina levnadsår har jag varit och är ännu idag en engagerad person. Mycket i min vardag är engagemanget i politik och den fackliga världen. Mitt engagemang som facklig förtroendevald har jag burit med mig i snart fyrtio år. I politiken har jag funnits i snart femton. Mina politiska uppdrag nomineras jag till ifrån den Socialdemokratiska föreningen i Mariefred där jag bor. Idag sitter jag med i Fullmäktige vilket jag funnits i snart sex mandatperioder. Har under mina år i politiken även funnits i kommunens Socialnämnd i nästan tio år där jag även suttit i övriga nämnder som ledamot under den tid jag varit politiskt aktiv. Idag arbetar jag även som Nämndeman i Eskilstuna Tingsrätt sedan sju år tillbaka i tiden Jag har även varit deltidsbrandman i Mariefred under tjugofem år. 18 år fungerade jag som styrke ledare dvs. Brandförman med stort ansvar i en utryckningsstyrka på väg till en olycksplats.

När det gäller i övrigt om engagemang ligger Barn och ungdomspolitiken i det sociala mig mycket varmt om hjärtat. Om barnhem och den stulna barndom där samhället vanvårdade sina barn var jag med och drev upp till regeringen som därmed utredde frågan. Jag och en man vid namn Kent Sänd bildade föreningen Samhällets Styvbarn. Jag blev föreningens förste ordf. Vi lade ned mycket arbete och även eget kapital för att föreningen skulle bli talesmän för dom som idag finns inom familjehem och i HVB hem. Med sorg i hjärtat kan jag konstatera att föreningen blev en megafon om upprättelser och ekonomisk ersättning för vad som varit mer än att angripa de problem som idag finns.

Så till min familj. Idag är jag gift sedan 48 år med Ylva som jag har två barn tillsamman med.  I ett tidigt förhållande där jag vid 21 års ålder blev fader har jag i min bok ”Tvivlaren” beskrivit en början till faderskapet där jag i en tredje bok ”Mognad” beskriver faderskapets trauma ur synvinkeln om omognad, vilsenhet mm samt tanken om att aldrig låta mina egna barn att de skulle hamna på barnhem. Idag är jag ändå mycket stolt över det jag har uträttat på en krokig och bitvis turbulent väg som visat mig dit där jag idag befinner mig. Eget släktskap ifrån mina föräldrar har jag aldrig har haft någon kontakt med samtidigt som jag inte heller vet vilka dom är.

Namnet Lumme skulle ha försvunnit ur folkbokföringen om inte jag hade fört mina gener vidare genom mina barn och barnbarn som gammelmorfar jag även är. Dotter Maria bor i Eskilstuna med Johan. Sonen Martin bor i Strängnäs tillsammans med Natalie. Anette finns på Gotland. En tragisk upplevelse var då sonen Mikael dog i en överdos heroin 27 år gammal. Händelsen går inte att beskriva då det gäller sorg och saknad när barnet går bort före föräldern där faderskapet idag känns förlorat. På denna hemsida kommer jag att även här beröra narkotikaproblemet med beröringspunkter till den sociala ungdomsproblematiken och på så sätt även försöka hedra minnet utav min borgånge son.

Nu har jag presenterat en bit av mig själv och mina närstående. Jag hoppas att min hemsida kanske kan ge ett bidrag till tankar och utbyte hos någon som här läser om mina funderingar samt det engagemang jag har idag och befinner mig i.

Vänlig hälsning Krister Lumme. / Mariefred 2024

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.