När livet och politiken blir ett .

För Krister har politiken blivit ett sätt att leva.
– Den dagen man lägger av med det här är risken att man får abstinens.

Krister Lumme har varit aktiv socialdemokrat i 30 år. Nu är han 76 år och mitt inne i sin sjunde valkampanj. Det här valet driver han en personvalskampanj.

– Sedan mitten av åttiotalet har jag suttit i fullmäktige. Åren går och det är en del av livet. Det är ett sätt att leva. Man lever med politiken.

Personvalskampanjer kan vara mycket påkostade och professionellt utförda. Idag finns många teorier om hur man som politiker hittar sin målgrupp, men Krister har framför allt nått ut genom sin blogg och Facebook.

– Jag har skrivit mycket i min blogg. Man kan köpa annonser på Facebook men det gör jag inte. Jag vill inte upp på någon piedestal utan jag vill bara visa att jag finns till. Den som gillar läget får sätta ett kryss då helt enkelt

Krister Lumme är en känd profil i Mariefred. Han var sjöman innan han flyttade hit med sin familj på åttiotalet. I Mariefred har han jobbat som brandman i 13 år och som räddningsledare i 20. Under hela den här tiden har han varit politiskt aktiv.

– Jag vet vad jag själv har gjort och vad jag har påverkat och inget hade ändrats om jag hade suttit hemma vid köksbordet som många gör. Jag tog mig ut och sa vad jag tyckte och tänkte och engagerade mig politiskt. Det har blivit till ett sätt att leva. Den dagen man lägger av med det här är risken att man får abstinens.

Att driva personvalskampanj är en möjlighet för politiker att bli invalda efter att ha blivit placerad långt ned på listan av sitt parti. Men få kandidater lyckas ta sig förbi sina partikamrater och bli invalda på grund av personkryssen. Endast fem riksdagsledamöter lyckades till exempel med det förra valet. Däremot får många som redan är på valbar plats personkryss. Förra valet var Magdalena Andersson och Anders Ygeman de som fick flest personröster. Båda fick över 10 000.

Första valet som man kunde personrösta var 1998. Mängder av scenarier diskuterades då. Man funderade över hur det skulle bli ifall enskilda medborgare kunde påverka valet av kandidater på det här sättet. Skulle det bli viktigt att ha pengar eller vara kändis? Skulle ideologierna komma i skymundan om det blev större fokus på enskilda politiker? Flera partier tog avstånd från att man skulle ha egna kampanjer men nu har debatten till stor del tystnat eftersom det alltså visat sig att det varit färre och färre som blivit invalda via personkryss.

Krister är också författare och har skrivit fyra böcker. De är självbiografiska och har handlat om hans eget liv. För Krister har det blivit en livsstil att vara politiskt aktiv.

– Jag har ju hållit på i trettio år och man utvecklas. När jag började i politiken fanns det många grunder till det. Jag har skrivit flera böcker där jag berättar bakgrunden till hur jag blev engagerad. Jag var ju barnhemsunge när jag växte upp. Jag blev fackligt aktiv och sedan blev fortsättningen till det politiken.

Socialdemokraterna är det parti som Krister valde när han blev politiskt aktiv.

– Det finns väl inget annat för en arbetargrabb än att vara sosse. De värderingar som Socialdemokraterna har, har inte borgerliga partier, trygghet för vanliga människor så att säga. Det är väl grundstommen.

– Titta nu på Moderaterna. De kommer att montera ned till exempel a-kassan och ta tillbaka stupstocken i sjukförsäkringen. Många människor for illa av under deras regeringsår. Sossarna har återställt till en viss del. Nu vill de tillbaka och göra samma sak. Det är grunden till att jag är sosse. Det finns inga andra alternativ.

Idag är det färre och färre som är medlemmar i ett parti. Krister ser att det finns en fara med det eftersom grundstommen i vår demokrati är att alla kan påverka och alla kan bli politiker.

– Det är de demokratiska värdena vi har att vakta och sköta om. För gör vi inte det får vi något annat. När jag står i valstugorna här kommer de och klagar på det mesta. Det är hela tiden klagovisor. Jag brukar komma med en motfråga då. Varför engagerar inte du dig?

TEXT OCH FOTO: KATRIN NILSSON

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.