• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

Reflektion om 1 a maj…

avKrister Lumme

maj 2, 2022

Det är alltid något speciellt när man finns med på första maj där man går i demonstrationstågen för att visa vad man sympatiserar med som både medborgare och även politiker. I min kommun där jag funnits i politiken sedan 80 talet känns det ändå på något sätt vemodigt och sorgset då jag över tid som runnit under broarna kan konstatera att den genuine arbetaren inte finns med på första maj som han och hon gjorde vid en tid då både facket och det socialdemokratiska partiet slogs för att jämlikhet och allas lika värde. Valspråket tillsammans med retoriken om att verka för att vi skulle få ett demokratiskt jämlikt samhälle var vad vi slogs för i en tid då samhället var mer ojämligt än idag. Detta har vi uppnått till vissa delar under en tid då borgerligt tänkande tillsammans med högern trängdes undan så att vi kunde se resultat i ett mer jämlikt samhälle.

Idag kan jag konstatera ett helt annorlunda samhälle när det gäller löntagare och den solidaritet vi fanns i då jag stod på barrikaderna och verkade för att vi skulle få ett mer jämlikt samhälle med välfärden främst där vi pekade med hela handen om allas lika värde. Idag då jag gick i första majtåget i den delen av vår kommun Åkers Styckebruk som var och fortfarande är ett brukssamhälle med Åkers Sweden som den största arbetsgivare kunde jag konstatera att väldigt få av de sk arbetarna inte fanns med i demonstrationståget. Vad jag kunde se och konstatera var att medelåldern var ganska så hög samtidigt som leden år för år i den genuina bruksorten blivit alt tunnare. Analytisk kunde jag analysera tiden med att i bruksorten bakom stängda dörrar och fönster finns sympatisörerna till Sverigedemokraterna. där Idag bor flesta sympatisörerna till sverigedemokraterna i Strängnäs kommun i den genuina bruksorten. Frågan jag ställer mig är varför man vurmar för ett parti som är mer höger än vad den borgerliga majoriteten i Strängnäs är. Varför väljer de att skjuta sig i foten hela dagarna. Varför vill de se ett parti i regeringsställning som där kommer att verka för sämre avtal. Sämre sjukvård. Sämre om allt vad arbetarrörelsen slagits för under tid där jag själv fanns i de fackliga leden kämpande för rätten till ett jämlikt samhälle.

På första maj i år är vårt valmanifest och budskap att Sverigekan kan bättre. Frågan är om den unga generationen som idag och i framtiden ska verka för att demokratiskt samhälle finns med i frågan om vi kan bättre. Ska vi uppnå devisen måste alla var med. Högerpolitiken i Sverige måste neutraliseras om vi ska kunna göra Sverige bättre. Idag säljs skolor och vården ut till riskkapitalister som dränerar vårt land. I Åkers Styckebruk borde den generation som idag ska ta Sverige framåt ta till sig att tiden då de var unga kom de till ett dukat bord där allt vad de själv vill ha blir allt mindre synligt. Frågan är om de begriper att vad Sverige behöver är:

        ”Sverige kan bättre” Allt handlar om tre prioriteringar.

  1. Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och knäcka gängen och den grova brottsligheten.
  2. Vi ska använda klimat omställningen för att skapa framtidens jobb med bra villkor i hela landet.
  3. Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.