• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

Gode män är samhällets stöttepelare.

avKrister Lumme

nov 17, 2020

Att vara Förvaltare eller God man är inte enbart om att man får utbildning för uppdraget. Det är lätt att generalisera då man inte vet eller heller har en aning om vad uppdraget går ut på och vad en God man eller en Förvaltare får utstå då man endast ser den ena sidan av saken.

Utbildning i lag och förordningar om och hur samhället fungerar tillsammans med individens rätt att vara den individ man är ska vara huvudingrediensen då man tar uppdraget att stötta och hjälpa individer som inte klarar sig själva. Den allmänna ideologin om att förstå och att begripa problemen som finns lär man sig då man tagit uppdraget. Där behöver den gode mannen hjälp och stöd från Överförmyndaren som ytterst är ansvarig för dem man givit uppdraget till. Ofta fallerar en hel del när det gäller hjälp och stöd för den Gode mannen. Detta pga. av att inom förvaltningen är det alldeles för få som administrativt leder arbetet. Efter att haft uppdraget som god man och förvaltare i 15 års tid vet jag ganska så väl vad jag pratar om då det gäller att ta hand om människor som ofta bär på psykiska sjukdomar mm som ska hanteras på ett klokt och sansat sätt.

Finns en del att tillägga. Återkommer säkerligen i frågan. En roman om Agitatorn är under tangenterna. Kommer där att utveckla engagemanget om att ta hand om människors väl och ve samtligt som man själv är en av dem som går omkring i vår herres hage där både ont och gott klär samhället dagligen år ut och år in.

Lägger här ut en signerad debattartikel som jag läste i dagens Strängnäs tidning. Artikeln är bra skriven. Men som jag påpekade i början av mitt inlägg är den skriven med förbehåll för individen som behöver hjälp och stöd. Vad Gode mannen uträttar nämns inte. Skribenten och journalister i allmänhet skriver ofta och mycket om den ena sidan av myntet där man glömmer baksidan. Vad de borde göra är att sätta sin energi på att analysera vad den Gode mannen och förvaltarna egentligen sysslar med och vilken betydelse de har för samhället där många timmar av deras arbete avlastar samhällets problem. I slutänden skulle det skapas ett allmänt kaos i samhället utan deras hjälp och stöd. Mest får Gode män av allmänheten ett dåligt rykte då det endast skrivs i media om dem då något brottslig har inträffat. Då hänger man ut alla Gode män som fifflare där de endast är ute efter att tjäna en hacka på människor som inte kan ta vara på sig själva. Att det finns de som är bedragare är lika som övrigt i samhället. De ska naturligtvis avslöjas. Att vara God man är inte att tälja guld. Rikedomen ligger inte i ersättningen som för övrigt är minimal. Rik blir man på erfarenheten att hjälpa då man ser vad man uträttar.

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.