• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

Jag gillar inte halvmesyrer…

avKrister Lumme

apr 23, 2020

Jag gillar inte halvmesyrer. Jag gillar inte heller politiker som säger en sak men gör något helt annat. Så är det då det gäller flyktingfrågan i mångt och mycket. Och då i synnerhet idag ang. den sk EBO Lagen. Syftet med lagen var att undanröja segregationen i samhället. Trots detta har segregationen ökat samtidigt som kommunala politiker hittar på undantag eller så ser de annat i skuggorna av de inte vill se och som de själva administrerat. Politikerna har tillsammans med kommunens socialtjänster sett till att de som kommit hit vare sig de är flyktingar eller invandrare samlat dem som kommit hit från krig och elände i kommunala bostäder där det är billigast att bo och att då man föser ihop dem på samma plats kan man även spara pengar i socialbudgeten.

Beslut har tagits i riksdagen om att vi ska ta emot flyktingar. Alla politiker vet att invandringen är av stor betydelse för landet. Invandrare kallar man flyktingar för. Vokabulären är den samma som Sverigedemokraternas främlingsfientlighet mot de som kommer hit till landet och där med även hos politiker som hävdar undantag från EBO lagen.

Den nya lagen med undantaget säger följande:

De nya reglerna för eget boende, innebär bland annat att asylsökande som väljer att bosätta sig i områden med socioekonomiska utmaningar, inte ska ha rätt till dagersättning eller bidrag. Förslaget syftar till att asylsökande hellre ska bosätta sig i områden där det finns goda förutsättningar för snabb integration.

Häpp… säger jag. Asylsökande ska bosätta sig i områden där det finns goda förutsättningar för snabb integration säger man. Min fråga är. Var finns dom? Det finns inga bostäder överhuvudtaget som inte skapar segregation om man inte har viljan att stötta dem som kommer hit mer än man föser ihop dem där det är billigast för kommunerna att förvara dem som jag anser de gör. I många av kommunerna där man vill göra undantag vill man även skicka dem till kommuner där det står tomma bostäder PGA av det inte finns några jobb vilket ökar segregationen än mer men som de kommunala politiker som vill bli av med dem från egna kommuner, rent ut sagt skiter i.

Nej och åter nej. Jag anser vi har råd att ta emot dem vi har i landet. Politiker som anser annat om att flytta på människor de anser inte räcker till bryr sig inte heller om hur de mår och vad de kommer att ta sig för. Mera bryr de sig om att skaffa sig populistiska förtecken där humanism och annat tänkande har blåst ur deras skallar.

Vi har ett främlingsfientligt parti i Sverige som bereder marken mer och mer i landet för att ta över makten tillsammans med fascistiska förtecken. Kommunala politiker ser idag hur de tappar mark mot dem och därmed är risken stor att de till nästa val kan tappa makten de har idag. Främlingsfientligheten är betydande i landet för deras röster. Därmed fiskar de i grumligt vatten för att öka sin popularitet. Att därmed märka ut sig med att vi minsann låter inte främlingar få mer än vad den vanlige svensken får är tydligt populistiskt. Undantaget från EBO lagen om att fösa flyktingar dit man anser det är bäst för dem gör att man ökar utanförskapet än mer i landet samtidigt som man inte satsar en enda krona på förbyggande åtgärder mot allas lika värde i samhället.

Det är här min kritik ligger. Kommunala politiker kan bättre. Finns mycket att göra för att stoppa segregationen. Socialdemokratin har gått mycket till höger. Jag säger. Marsch rätt om till vänster…

27 november 2019

Nya regler gällande eget boende för asylsökande (EBO)

Idag röstade riksdagen ja till en förändring av den så kallade EBO-lagen. Förändringen syftar till att få fler asylsökande att bosätta sig där det finns bättre möjligheter till snabb integration. Förslagen röstades igenom av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi socialdemokrater har länge velat avskaffa EBO-lagen. Många socialdemokratiska kommunalråd har larmat om den ohållbara situationen EBO medfört, inte minst i kommuner som Södertälje och Malmö. EBO-lagen har haft förödande konsekvenser för integrationen, säger Rikard Larsson, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

De nya reglerna för eget boende, innebär bland annat att asylsökande som väljer att bosätta sig i områden med socioekonomiska utmaningar, inte ska ha rätt till dagersättning eller bidrag. Förslaget syftar till att asylsökande hellre ska bosätta sig i områden där det finns goda förutsättningar för snabb integration.

– Tillsammans med anvisningslagen är detta en av de viktigaste åtgärderna för att motverka segregation och skapa ett hållbart mottagande av nyanlända. Inte minst för de kommuner som har tagit allra störst ansvar de senaste åren, och redan befinner sig i en mycket ansträngd situation. Vi har kämpat för det här väldigt länge och det känns därför bra att vi nu kan leverera på detta, säger Rikard Larsson.

Socialdemokraterna vill samtidigt gå ännu längre och avskaffa EBO-lagen i sin nuvarande form.

– Det här ett stort steg i rätt riktning. Men om vi på allvar ska ta itu med samhällsproblem som segregation och trångboddhet måste EBO-lagen avskaffas helt.


Lagändringen träder i kraft den 1 januari 2020.

Uppdaterades senaste: 27 november 2019

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.