Ny Bok om ”Olle” nu ute nära dig…

Författaren…
Lyssna här på en intervju av Ålands radio om romanen Olle…

Olle finns på Adlibris här

Olle finns på Bokus här…

Olle finns som e:bok här…

Läs början på boken här…

Bokförlaget Axplock. Beställ boken här…

Efter att skrivit tre böcker som handlar om det sociala arvet från Åland har jag nu skrivit färdigt en roman om min fader Olle som kommer ut nu i början på januari 2020.
Skrivandet om min fader är berättelsen om och hur livet blev för honom då jag sedan som barn hamnade på barnhem ute i Lemland på Åland där ”Guds Lilla Barnaskara” höll till. Läs mer om mina böcker på hemsidan här under rubriken: Mina Böcker

Bilder och personer romanen OLLE handlar om. SE HÄR

Fortsättningen…

Samtidigt som jag växte upp på ett ställe som mer var en uppfostringsanstalt än ett barnhem fanns min fader på Grelsby dårhus som man så vackert kallade platsen för dem som hamnade inom psykvården på Åland under femtiotalet .
Grelsby sjukhus var ett skammens hus där man drogade och förvarade sjuka människor på ett sätt som är rent ut skrämmande men som ingen på Åland vill höra eller heller berättar om. Avklädande berättar jag om hur vad man kallade vård var ett experimenterande på de intagna . Rasbiologi har alla hört talas om hur man använde sig av vid denna tid. Vansinnesbiologi man praktiserade på mentalsjukhusen har ingen nämnt vid dess rätta namn.

Jag berättar om helvetet min fader fick utstå då äktenskapet med min moder Sally jag kallar henne i alla de självbiografiska böcker jag skrivit. Vården man erbjöd Olle blev ett resultatet om att han blev mer sjuk än han var. Allt berättar jag om i Romanen om Olle hur han växte upp och hur han även blev fråntagen från sin moder som barn och sedan placerad i ett fosterhem. Allt i en livsresa som avslutas på Grelsby där han även avled efter att funnits där i över halva sitt liv.

Romanen om Olle är ett dokument om åländsk historia man sällan på Åland talar om. Mest är det den glättiga sidan som visas upp. Romanen om Olle visar på hur illa det kan gå för en människa då samhället mer tar hand om sig själva samtidigt som man lämnar de som hamnat utanför med att glömma och gömma dem.

Sally och Olle.
Romanen handlar om ett sjömans äktenskap som gick i kras då sjukdomen schizofreni
drabbade Olle.
Sjukhuset Olle levde i trettio år där han även avled.
Klicka här för att se bilder som visar hur vansinnesvården praktiserades på mentalsjukhusen under 50-talet där ett av sjukhusen var Grelsby sjukhus på Åland.

Läs utdrag här om Olle inlagd på dårhuset Grelsby…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.