Romanen om ”Olle”

Nu kan du köpa Olle för ett billigare pris än vad som gällde då den kom ut.

Nytt pris är: 50 kr +frakt.

Så här får du OLLE i brevlådan:

Skicka ett mail till krister.lumme@telia.com om adress eller ett sms till 072 211 6773.

Svisch 0722116773.

Meddela mig din adress och att du har betalt så kommer boken på posten efter tre dagar…

Lyssna här på en intervju av Ålands radio om romanen Olle…

Olle finns på Adlibris här…

Olle finns på Bokus här…

Läs början på boken här…

Efter att skrivit tre böcker som handlar om det sociala arvet från Åland har jag nu skrivit färdigt en roman om min fader Olle som kom ut i början på januari 2020.

Alla mina böcker handlar om hur livet formades för mig efter att jag föddes 1946 på Åland. Romanen om Olle min fader är början på hur jag kom till världen under hans försök att få en familj men som gick i kras då han drabbades av sjukdomen Schizofreni. Olle är början på berättelsen. Idag skriver jag på hur det gick för Thomas Luma fram till idag. Allt kommer att sättas på pränt i romen om ”Agitatorn” som jag räknar med att ge ut innan året 2021 har gått ur tiden…


Skrivandet om min fader är berättelsen om och hur livet blev för honom då jag sedan som barn hamnade på barnhem ute i Lemland på Åland där ”Guds Lilla Barnaskara” höll till. Läs mer om mina böcker på hemsidan här under rubriken: Mina Böcker

Bilder och personer romanen OLLE handlar om. SE HÄR

Fortsättningen…

Samtidigt som jag växte upp på ett ställe som mer var en uppfostringsanstalt än ett barnhem fanns min fader på Grelsby dårhus som man så vackert kallade platsen för dem som hamnade inom psykvården på Åland under femtiotalet .
Grelsby sjukhus var ett skammens hus där man drogade och förvarade sjuka människor på ett sätt som är rent ut skrämmande men som ingen på Åland vill höra eller heller berättar om. Avklädande berättar jag om hur vad man kallade vård var ett experimenterande på de intagna . Rasbiologi har alla hört talas om hur man använde sig av vid denna tid. Vansinnesbiologi man praktiserade på mentalsjukhusen har ingen nämnt vid dess rätta namn.

Jag berättar om helvetet min fader fick utstå då äktenskapet med min moder Sally jag kallar henne i alla de självbiografiska böcker jag skrivit. Vården man erbjöd Olle blev ett resultatet om att han blev mer sjuk än han var. Allt berättar jag om i Romanen om Olle hur han växte upp och hur han även blev fråntagen från sin moder som barn och sedan placerad i ett fosterhem. Allt i en livsresa som avslutas på Grelsby där han även avled efter att funnits där i över halva sitt liv.

Romanen om Olle är ett dokument om åländsk historia man sällan på Åland talar om. Mest är det den glättiga sidan som visas upp. Romanen om Olle visar på hur illa det kan gå för en människa då samhället mer tar hand om sig själva samtidigt som man lämnar de som hamnat utanför med att glömma och gömma dem.

Sally och Olle.
Romanen handlar om ett sjömans äktenskap som gick i kras då sjukdomen schizofreni
drabbade Olle.
Sjukhuset Olle levde i trettio år där han även avled.
Klicka här för att se bilder som visar hur vansinnesvården praktiserades på mentalsjukhusen under 50-talet där ett av sjukhusen var Grelsby sjukhus på Åland.

Läs utdrag här om Olle inlagd på dårhuset Grelsby…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.