En farlig vind blåser över Sverige.

Det blåser en farlig främlingsfientlig vind över Sverige. Den tränger sig in i vardagssamtalet. Människor i Sverige utsätts för trakasserier och våld för att de har en bakgrund från andra delar av världen. I vardagssamtalet frodas fördomar. Rösterna har blivit högljudda. I högerdikets politiska träsk och trollmedia står de på estraderna och utropar nedsättande om alla som kommer till vårt land. Flyktingar och invandare är både lata och kriminella. De tar arbetet från oss infödda. De stjäl välfärden av oss. Fördomsfullt ekar diskriminerat orden i det offentliga samtalet. Retoriken sveper in i fikarummen på arbetet. På internet och i sociala medier trummas slagorden tillsammans med främlingsfientligheten hela vägen fram till debatten i kommuner och riksdag. Myter kategoriserar och skuldbelägger människor. Den är högljudd i den offentliga debatten. Frågan är? Höjer vi våra röster för ett Sverige för oss alla? Är Sverige ett land vi tror på tillsammans med tolerans och mångfald? Är Sverige ett land som antar framtidens utmaningar?

Vad är det då vi väljer? Sverige är ett av världens mest demokratiska land. I demokratiska val väljer vi företrädare som erhåller väljarens förtroende för att stärka vår demokrati. För att vårda demokratin ställs kravet på politiken att ställa upp för ett samhälle där vi blir starkare tillsammans präglat av lika möjligheter och rättigheter med skyldigheter för alla. Rädsla och fördomar måste ersättas av insikt om förståelse för varandras likheter och olikheter. Valet är ett val om att kasta ut fördomar eller att välja allas lika värde.

För sjuttio år sedan eskalerade slagorden om vi och dom ute i Europa. Historiens spår om utrotning av människor förskräcker. National fascismen visade sitt beräknande tryne om elitmänniskor som skulle befolka jorden. Antisemiterna hatande ekande i Europa samtidigt som höger eliten i Sverige gjorde det samma. Idag visar sig samma retorik om antisemitiska slagord ut över Sverige. Hur länge och mer kommer de få fortsätta att eka över landet. Stödet för Sveriges mest etablerade främlingsfientliga parti Sverigedemokraterna ökar. Frågorna är många då man ser och läser om och hur främlingsfientligheten tillsammans med nazistiska förtecken etablera sig. En skrämmande utvecklig visas då stora delar av befolkningen visar stöd för ett parti som idag som förespråkar främlingsfientlighet mot människor som kommer hit och bygger landet. Ideologin är antisemitisk kränkande mot olika folkgrupperingar. Sverigedemokraternas sympatisörer ser ned på olika folkgrupper till förmån för dem själva. Vad värre är att de borgerliga partierna som har gjort upp om ett Tidöavtal signerat Sverigedemokraterna visar på att högern har ett grepp i landet där de ytterst stöder främlingsfientligheten för att få sitta vid maktens stolar.

Faktum är att Sverige under sekler har berikats av människor som kommit till vårt land av många olika skäl. Från Sverige utvandrade man från landet då fattigdom och elände rådde. I perioder har utvandringen varit stor från Sverige. Under det förra seklets första år var Sverige ett land med utbredd fattigdom och hungersnöd. Författaren Moberg skrev om detta i flera romaner som filmatiserades. Detta hände då Sverige var ett fattigt land. Då sökte många sig härifrån från svält och elände för en fristad i andra länder.

De som kommer till Sverige idag söker samma fristad på samma sätt med tillägg om att de flyr från krigets helvete. Att vi rör på oss över nationsgränser är inget nytt. Invandring och utvandring har alltid varit en del av vårt samhälle och som därmed följaktligen blivit en del av vår kultur. Mångfalden finns i samhällslivets alla delar. Den har gett och ger oss omistliga värden samtidigt som allt berikar vår kultur. Trotts detta faktum får flyktingar som kommer hit klä skott då stora delar av befolkningen ser sig själva främst utan att se verkligheten bakom människors öden som kommer hit. Handel tillsammans med företagande och arbete har med ekonomisk utveckling gynnas av att vi rör oss över gränser. Arbetskraft från hela världen har under årtionden hjälpt till att bygga Sverige starkt. Vi har inspirerats av ny kultur som består av konst och litteratur. Musikkulturen och matkultur har etablerat sig i landet. Vi har under alla år visat medmänsklighet genom att ta emot människor som flytt undan krig från diktatur och förföljelse. Vi har blivit en trygg plats där det funnits möjligheter att leva och utvecklas. Allt är en central del i vår demokrati. En grund som är framtidens garanti för vår demokrati.

Fascismen har historiskt alltid siktet inställt på att demolera demokratin. Frågan är varför 20% av Sveriges befolkning valt att ge sin röst till fascismens etablerande i Sverige. Vet de om vad vi har och vad vi kan förlora? Historiskt vet vi vad vi får om fascister får tillträde till makten. Låt inte detta ske. Rösta för demokratiska värden. Inte för motsatsen. Fatta ditt beslut! Axla ditt ansvar! Välj att stå på rätt sida av Historien! När du ser tillbaka på ditt liv. När du sitter med barnbarnet i knät. Då kommer du att kunna se dem i ögonen och säga. Jag var med. I en tid av polarisering och extremism stod jag för gemenskapen och demokratin. Jag ägnar min stund på jorden till att lämna ett starkare samhälle till er som jag älskar. Vi gjorde det tillsammans. Vi höll ihop.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.