Sjökulturen i Sverige är idag obetydlig och oväsentlig.

Sverige och sjöfarten genom tiderna idag visar sig vara något man inte anser sig behöver bevara till nästa generation. Sjöfartskulturen lägger man inget större vikt vid då allt man gör och ser som kultur inte generar inkomster eller att man kan göra sig en vinst som man sedan kan plöja ned i ett annat projekt som generar kapital för egen förnöjelse. Mera rätt genomsyrar kulturen i Sverige vinstintresset.

Att bevara kulturella världen och i synnerhet sjöfarten där jag själv arbetade ute på världshaven från 1963 fram till åttiotalet är försumbar på många sätt. Ett exempel gott som något är fartyget ss Birger Jarl som jag arbetade i omgångar ombord. Något mer markant om minnet av fartyget var då jag rymde från barnhemmet under min uppväxt på Åland under femtiotalet. Resan från barnhelvetet gjorde jag om bord i Birger Jarl till huvudstäderna Helsingfors och Stockholm. Mer om detta kan man läsa i romanerna Guds Lilla Barnaskara och Tvivlaren där även ss Svea Jarl berörs i berättelsen.

När det gäller kultur i allmänhet och i synnerhet bevarar man sjökulturen i Finland med andra villkor än vad man gör i Sverige. Fartyget ss Bore har bevarats till eftervärlden där den ligger i Åbo. I dagarna har fartyget varit inne på varv och snyggats till för framtidens kulturarv innom den finska sjöfarten.

Den gångna finlandstrafiken var lika viktig före storfärjornas tid som den fortfarande är idag. Nattbåtar kallades de för då de anlöpte Mariehamn på natten till resan mellan Sverige och Finland på sin tid. Rederierna kallades för att vara samseglade då de upprätthöll trafiken på lika villkor innan partylådorna med kryssningar tog vid. Rederierna var Svea Bolaget. Finska ångfartsbolaget. Bore bolaget och Silja Line som har Viking Line som den största konkurrenten idag

Tiden var en epok som man i Finland tar vara på. I Sverige har vi fartyget ss Birger Jarl där den ligger i en Norrlands hamn bortglömd. Där rostar det kulturella värdet sönder. Vad som pågår kommer att göra slut på den epok som varit avseende att man har ett fartyg kvar att visa upp från tiden som varit men som kommer att försvinna till upphuggningen om ingen tar vara på vad som finns kvar av fartyget. Med vad som är anser jag detta vara både skamlig och bedrövligt om hur man i Sverige negligerar den sjöfartskultur som varit mellan Finland och Sverige. En uppmaning är att sjöfartskulturella föreningar lägger in sitt veto och tvingar sjöfartsvetare att ta vara på ss Birger Jarl lika som man gjort i Finland om ss Bore och den tid som varit.

Mer om ss Birger Jarl Här

Mer om ss Bore Här

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.