• mån. sep 26th, 2022

Välkommen till Krister Lummes Hemsida.

"Var alltid den du är. Det finns alltid någon som tar ned dig till ditt rätta mått!"

Sjöman på annan nivå…

avKrister Lumme

sep 30, 2019
Detta gör inte vem som helst. Att köra en lotsbåt i hårt väder för att komma till lejdaren fodras en tid i att träna.
Själv arbetade jag som båtman och körde lotsbåt ute vid Hävringe lotsstation utanför Oxelösund. Minns då jag skulle borda för första gången i hårt väder ett lastfartyg. Vill du pröva frågade en en erfaren båtman med många år i tjänst då jag nyligen hade mönstrat som båtman inom lotsverket. Jag antog utmaningen och kom helt fel in till fartyget.


Därmed var det bara att börja om. Suget från fartyget gjorde jag fick att ta en vända ut i havet och komma in på ny våg som det så vackert kallades för då en kovändning med lotsbåten måste göras för att återkomma på rätt bog till fartyget. Andra gången gick det bra. Fortsättningsvis arbetade jag som båtman några månader innan jag drog iväg ut i handelsflottan igen. En nyttig erfarenhet samtidigt som jag fick lära mig att även sätta ut prickar i farleden som hörde till Hävringe lotsstations område utanför Oxelösund och Bråviken in till Norrköping .
Hävringe lotsstation. I huset vid båken blev det många timmar för att hålla koll ut mot havet…
Lotsstationen i Oxelösund.

Krister Lumme

Krister Lumme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.