Inbjudan om missförhållanden inom barnskyddet i Finland 1937-1983.

DSC_0009-284x300Så där ja… Idag damp inbjudan från Social- och Hälsovårdsministeriet i Finland ned i min brevlåda. Ska bli verkligen spännande att se vad man kommit fram till då det gäller barnavård i gången tid 1937-1983. Lika så kommer det att bli en upplevelse och även en upprättelse för mig då jag inte fått erfara den Upprättelse man fick i Sverige på samma sätt som mina gelikar då den barnmisshandel jag fick uppleva skedde i Finland där en utredning av detta nu är avslutad där.

Ändå har jag fått uppleva en del av detta då man i Sverige och även på Åland kommit fram i utredningar om att detta var historiskt bedrövligt skamligt hur man behandlade barn som sökte hjälp och stöd i den tillvaro de levde i utanför föräldraskapet. Som barn behöver man kärlek och ömhet. Vi fick det motsatta. I Sverige har man erkänt detta till vissa delar då man delat ut ersättning till de som man ansåg blev mest utstötta och misshandlade . Hur man kunde gradera detta kan man undra då man gav ersättning åt några samtidigt som man glömde bort andra kan jag inte förstå då en örfil idag betraktas som misshandel men då det skedde kontinuerligt var detta av en lindrig art som inte behövs ersättas.

På Åland ansåg man i sin tur att man kunde ju inte heller dela ut pengar hur som helst. Principer gick före humanism och förståelse på Åland. Där betraktar jag politikerna som hycklare då de inte ansåg att man behövde visa en upprättelseursäkt fullt ut. Vad man gjorde på Åland var att man bad om ursäkt för vad som hänt till de politiker som då fanns på Åland där de administrerade vanvården av sina barn. De som på Åland blev utsatta för misshandel och kränkningar där de stal barndomen av barnen visade man ingen empati mot då de ansåg de inte behövde betala för den misshandel de utförde på sina egna barn då detta begav sig.

stulen_barndomJag hoppas nu att man i Finland ber om ursäkt på samma sätt som i Sverige och att man gör detta fullt ut så den utredning man ansett sig behöva göra blir fullvärdigt betrodda och politikerna i Finland inte hycklar som de gjorde på Åland. Något annat kan jag inte tänka mig då jag känner ännu idag hur slagen mot min kropp i mörka källare ännu idag delas ut på min barn kropp i både tanke och medvetande.

Återstår att se om några veckor vad som komma skall. Om man gör samma som på Åland och vänder ryggen mot oss kommer frågan att ställas i Europadomstolen för mänskliga rättigheter där jag själv som enskild kommer att bidra och berätta om hur det känns att bli misshandlad som barn för att slutligen kanske komma till facit om mitt eget värde som barn i den Åländska och Finländska myllan.

Här kan man läsa den historiska inbjudan :

img041!cid_82C49C255E544901B0135884FAB76716@Lummeinfo

Lämna en kommentar