Valet blev en strid om mycket. Idag har vi facit. Nu kan vi än mer konstatera hur främlingsfientligheten och antisemitism breder ut sig över landet. Tankens kranka blekhet före valet besannades tydligt med att man ute i landet hyllar ett parti som om de skulle komma till makten blir en katastrof för alla. De väljare som idag ger dem sitt stöd för att de främst ser främlingar som ett hot mot deras egen existens som svensk där de själva anser sig var den end riktige svensken är en samling egoister som ser sig själva utan att se landet som helhet.

Sverigedemokraterna har lyckats med att klyva landet och öka de sprickor som finns i samhällsbygget. Sverigedemokraterna är ett hot mot friheten och sammanhållningen människor mellan. Nazisternas ideologi var att splittra. Sverigedemokraterna ligger inte långt efter.

Under valrörelsen kunde jag se och lära mig ännu mer än vad jag anat och som verifierades helt naket då jag argumenterade med väljaren i deras sätt att hylla ett parti som med populism förför och ljuger sig fram till den makt de vill nå för egen del. Då jag själv har erfarenheten om hur illa ett samhälle kan göra mot sina egna och då i synnerhet mot barn vet jag vad jag talar om. Vad som slog mig mest är att individer som har blivit misshandlade av samhället tyr sig till ett parti som skulle göra om allt vad de råkat ut för av samhället en gång till.  sammanfattningsvis kan jag konstatera hur de argumenterar om judar där muslimer och svaga grupper som flyktingar finns är att all runt dem får får veta att de som kommer till Sverige för att söka skydd inte ens är riktiga människor. Hur de som själva har funnits inom barnhem och familjehemmens kränkande väggar resonerar kan jag inte förstå. I utanförskapets korridorer har de funnits som handelsvara i barndomen. Jag talar då om de som samhället vanvårdade på barnhem och i familjehem under 40 talet fram ända till åttiotalet där jag själv växte upp som barn inom ett barnhelvete jag ständigt ännu idag blir påmind om.

Symtomatiskt ser många av de som idag hamnar i ett så kallat utanförskap Sverigedemokraterna som deras räddare. Där söker man någon som ska rädda dem från den trångsynthet de finns i där de ofta och mycket skyller på att det var socialdemokratin som vanvårdade dem som barn. Att det var kommuner med borgerlig majoritet som lika mycket bedrev samma vård ser de inte. Fortfarande letar man syndabockar. Att Sverigedemokraterna om de skulle få bestämma med all säkerhet skulle bygga ut institutionsvården lika som man gjorde i gången tid tänker man inte på. Partiets mantra är att bli av med individer som inte tillför något som tillfredsställer deras antisemitiska sätt att se ned på dem som inte når framgång i samhället. Något annat kan man inte se då man hör och ser hur partiets företrädare argumenterar mot dem som inte tillför den svenskhet de själva anser alla ska tillföra om de ska få kalla sig för att vara svensk.

Sverige är idag ett kluvet land. Inom den borgerliga högern finns en ideologi där retoriken ofta framträder med främlingsfientliga förtecken. I synnerhet och i allmänhet ses detta hos Kristdemokraterna samtidigt som Sverige har blivit ett land där egoismen visar sig mer och mer. Sammanhållningen i landet har blåst iväg tillsammans med välfärden som räknas i hur den egna soliditeten är hos de som lever i egen välfärd men som vill ha ännu mer och som de skenbart tar av de som inte har. Ständigt hörs utropet om att vi har det så dåligt och att allt vi har tar invandraren och flyktingen som kommer till landet av oss. Att det är invandringen som föder landet har man inget för då man ser sig själv främst framför andra. Ser man till hur ungdomen idag lever de i en välfärd de inte har förstått där allt vad de har för dem är en självklarhet. Landet klyvs i dag i två läger där ultrahögern får företräde hos dem då de inte vet hur bra de har det samtidigt som de inte heller har behövt kämpa för tillvaron då deras uppväxt mest varit serverat på ett guldfat i välfärdens tecken.

Märkligt är det att ute i landet ger även den sk arbetaren sina sympatier till Sverigedemokraterna. Att partiet vill ta bort allt som facket tillsammans med allt den äldre generationen kämpat för där deras trygghet är kollektivavtalet har de inte förstått. Att Sverigedemokraterna vill försämra allt vad arbetaren har och stöder sig på idag är beklämmande. Frågan är vad de tror att de ska vinna? I min egen kommun här i Strängnäs där bruksorten Åkers Styckebruk är en del av kommunen röstade man på Sverigedemokraterna mest i valet. Där socialdemokratin finns i kommunen har antisemitismen ökat i en takt som är beklämmande synligt. I en bruksort där man under många år kämpat för arbetenas rätt röstar man idag ned allt vad arbetarepartiet kämpat för dem under många år. 

Frågan är vart vi är på väg då den genuine arbetaren som fortfarande äger en stor rättvis fördelning i välfärden tänker då de röstar för ett parti som vill avskaffa alla rättigheter för arbetaren till fördel för högerkrafterna är verkligt förödande för dem själva. På sikt kommer arbetaren att själva skapa ett samhälle med konflikter och brott som idag redan är synliga men som kommer att öka samtidigt som Sverige kommer att bli ett otryggt samhälle. Frågan är om de begriper vad de håller på och ställa till med. Allt som idag från Sverigedemokraterna är synligt begriper de tydligt inte. Att arbetaren mer och mer idag stöder sig på högerkrafterna i samhället är demolerade. Att de själva kommer att stå inför galgen om Sverigedemokraterna får den makt de strävar till är verkligt oroande .

Arbetarkollektivet har under generationer byggt landet tillsammans med Socialdemokraterna. Idag är arbetaren med och river ned vad de har och vad deras företrädare före dem kämpat för. Sent ska syndaren vakna brukar det heta. Frågan är om de som idag vill ha ännu mer kommer att vakna upp innan de själva står med snaran runt halsen.