Man blir aldrig profet i sitt eget land…

När det gäller mitt författarskap och säkerligen fler med mig har jag myntat frasen om att man aldrig blir profet i sitt eget land. Om detta är sanning eller ej får andra avgöra. Vill ändå hävda att när det gäller litteratur i allmänhet i Sverige får alltid kända författare plats i media. Deckarskråets författare är de som mest får uttala sig i media och i TV om hur de skriver vilket visar på fattighet inom litteraturen. Då mord och elände får en framträdande plats är något ställt åt sidan då det gäller kvalitet inom litteraturen. En bok om mord och elände ger vare sig kunskap eller läraktighet. Själv läser jag inte deckare då de inte ger mig något överhuvudtaget. Litteraturen för mig om elände och annat som skrivs ned i blodiga rader är rena fantasier som endast väcker människans instinkt om att förgöra någon för egen vinning.

När det gäller litteraturen i allmänhet för mig tankarna till att ofta och mycket är det ekonomiska intressen som styr litteraturen. Ser man även till hur man i det högsta kulturella sällskapet Svenska Akademien uppträder får man sig en ordentlig funderare på vad som pågår inom svensk litteratur då det gäller de sk digniteterna som vet och kan mer än vi vanliga individer. Själv sitter jag som ordförande i sjöskrivare föreningen Bokanjärerna. Där kämpar vi för vår existens. Sällan får vi någon uppskattning från litteratära kretsar om stöd eller annat. Media och även bokmässor tillika med litteraturdagar och annat prioriterar ständigt kända författare som redan har den uppskattning de får till sig medan man inte visar något intresse för nyskapande  författare . Detta utan uppskattning för vad de gör där de ständigt får tigga till sig bidrag eller lägga ut pengar från egen kassa.  Vad jag ser är något annat än litteraturens innehåll. Vad jag ser är vad som går att sälja. Kvantitet går idag i svensk litertur före kvalitet.

Säkerligen håller många inte med mig. Detta bryr jag mig inte om särskilt. Lokala författare får sällan den uppskattning de behöver. Jag vet hur det är. Jag har skrivit tre böcker. Håller på med den fjärde som jag hoppas få ut i början på nästa år. Mera rätt fick jag vetskap om att i min egen kommun kommer de att anställa en kommunförfattare som ska se till att den lokala befolkningen ska börja skriva och därmed bli författare. Att författarna redan finns är inget man tycks veta. Nu ska man leta reda på dem samtidigt som några får tjäna pengar på letandet. Läs mer HÄR.

Här finns det pengar att anställa författare. När lokala föreningar ber om stöd finns inte en krona. Varför inte diskutera mera med de lokala författarna. Tydligt duger vi inte. En kändis ska det vara. I Mariefred där jag bor kan jag konstatera att vad man prioriterat i den Litteratur fest de håller i helgen visar på innehåll om kändisförfattare där de lokala författarna får vandra i skymundan. Därmed väljer jag själv att åka till Åland. Där prioriterar man de lokala författarnas framträdande om eget skrivande. Därför vidhåller jag att man aldrig blir profet i sitt eget land lika lite om att man är intressant därför att man inte säljer pall‒vis med böcker. Kulturhuset Alandica

Ta en tur till Åland i Helgen och besök kulturhuset Alandica. En ålänning från Mariefred håller föredrag där på Åland om författarskap och om föreningen Bokanjärerna. Där kan man även för en billig penning köpa Bokanjärernas senaste antologi vilket är den fjärde i ordningen. Läs mer på hemsidan www.bokanjarerna.se

Program på Alandica.

11.15 Kiki Alberius-Forsman & Ann-Britt Eriksson: Frida, Fred och Fyren

11.40 Joel Pettersson: Torpargubben och Uppfinningarnas bok Framförs av Matts Stenlund

12.00 Emelie Enckell: Generalens dotter

12.20 Roger Fagerholm: En glimt i backspegeln / Livet på Emskär

12.45 Marcus Boman: Skaparkraft. Åländska konstnärer

13.10 Ann-Christin Waller: På en trollsländas vingar

13.30 Stäni Steinbock: Ålands plättvändarmusik

14.00 Krister Lumme: Bok om fars liv på Grelsby sjukhus Föreningen Bokanjärerna

 14.30 Ulrika Nettelblad: Den åländska kulturen sedd utifrån

15.00 Jennie Elevall: Jag vill titta under vattnet

Lämna en kommentar