Finland informerar om egen vanvård av barn i gången tid…

12045804_1049405458403176_1653722540580694492_oSå där ja. Då damp det ned i min brevlåda något jag väntat på i över femtio år. Känslan att läsa om En inbjudan för att få delta i den Finska statsmaktens insamlande erfarenheter av vanvård inom barnskyddet i det förflutna i Finland kröp i kroppen då jag läste…

img015

Värderingen av våra stulna barndomar där vi vanvårdades i Finland kommer nu att delges oss på den Internationella Barnrättsdagen den 20 november i Helsingfors. Valet av dagen visar på att man valt en dag som betygar vikten av barns värde och integritet. Konstateras kan att man i Finland inte ger sig in i spekulationer som man gjorde i Sverige då det gäller ersättningar och skadestånd som mest florerade i debatten hos de vanvårdade i Sverige då detta begav sig.

Återstår img014ändå att se den värdering man gör om stulna barndomar i gången tid i Finland. På Åland visades främst ett hyckleri som där tog det största priset i att nedvärdera oss än en gång som vuxna då man där ansåg att ingen ekonomisk kompensation skulle utgå. Om man i Helsingfors gör en repris på hur man gjorde på Åland vore detta en kränkning än en gång. Då från en statsmakt som inte värderar sina barn mer än att man kan anse sig gå emot konventioner och internationella barnrättigheter utan att ersätta de våldsdåd man medverkat till. Återstår som sagt att se  då vi får besked i det anrika Finlandia huset i Helsingfors.

lumme

Känslan att jag nu får facit av arbetet som började med att jag klampade in i presidentpalatset i Helsingfors för några år sedan med en hel bunt papper tillsammans med krav om att även Finland skulle utreda den vanvård jag själv drabbades av visar på att trägen vinner. Resultatet av mina krav kommer nu att delges mig om och hur man värderat våra stulna barndomar i Finland.  Pampigt värre kommer det att bli då man valt att samla alla som vanvårdats i Finland i Finlandia husets Finlandia sal. Motsvarigheten i Sverige var stadshuset med Drottning och Talman som betygade vanvårdens härjningar under den tid detta hände i Sverige.

finlandia-talo_arkkitehtuuri_0

Nu är det bara att samla sig och hoppas på att ett positivt besked om ekonomisk ersättning tillsammans med en förbehållen ursäkt ges av den sk Statsmakten i Finland. Trägen vinner som sagt. Jag hoppas själv att jag om en månad kan göra bokslut över allt arbetet jag lagt ned på detta. Om inte så kommer det att säkerligen fortsätta med att Europadomstolen får avgöra detta en gång för alla. Då tar det några år till. Min förhoppning är att rättvisa eller svaret på vad som är den rättmätiga rättvisan om rätt eller fel delges mig innan jag lägger fötterna i vädret…

Finlandia Hall / Alvar Aalto

60b0fde7eb789d652abdf781f8e0cd7a232e3916!cid_82C49C255E544901B0135884FAB76716@Lummeinfo

2 reaktioner på ”Finland informerar om egen vanvård av barn i gången tid…

 1. Önskar alla lycka till…som vanvårdats …ingen vanvård kan mätas i pengar…det är lika illa hur ett barn än har behandlats:(!!
  Så hoppas nu att Finland kan visa Sverige hur nått sånt här går till:(
  Sverige är en skam på alla sätt…
  Den som hade ”den smarrigaste ”historien fick pengar…men alla andra då som inte orkade dra den ohyggliga historien om igen:( de fick inte något alls!!!
  Nä detta är en fruktansvärd historia som satt sig i kropp och själ för de som var med om detta!!
  Detta glömmer de aldrig………..aldrig!!

 2. Vi får se vad man kommer fram till. Förhoppningsvis gör man inte om vad som hände i Sverige. Gör man som på Åland lär skammen flyta än mer i Finland då det är deras egen Regering som kommer att få stå i skamvrån. Då kommer de att bli det första land i världen som inte ersätter den rättspraxis man tillämpat i övriga rättstater.

  Ska bli väldigt intressant att få ta del hur man lägger upp det hela. Gör man rätt och håller sig till vad konventioner mm säger får man en eloge. Börjar man hyckla som på Åland då visar man att oavsett vad man än säger gör man detta med lögnen som kamrat…

Lämna en kommentar